3D yazıcılar eşyaların üretimi üzerinde gelişmesinin yanında hızla ilerleyen bir başka alan ise kabaca tabir ile insana yedek parça temin edebilmek olacak sanırım. Çünkü gelişmeler bunu gösteriyor. Aşağıdaki liste şu ana kadar yapılanlardan sadece bir kısmı

  • Kalp zarı
  • Kendini onarabilen yapay kas
  • Kulak
  • Burun
  • Yüz  vs.

Bu yazılanlara daha da eklenebilir. Ancak akciğer, kalp ve böbrek gibi iç organları üretmenin çok daha karmaşık bir süreç gerektiriyor ve 3D yazıcı sayesinde üretilen organların klinik ortamda hayata geçirilebilmesinin daha uzun yıllar alabileceği söyleniyor.

Bir kaç video ve fotoğraf ile bu durumu gözden geçirelim

Kalp zarı

Öncelikle canlı bir tavşanın kalbini tarayarak bilgisayarlı tomografi yardımıyla üç boyutlu model oluşturan araştırmacılar, daha sonra bu modeli 3D yazıcıyla bir kalp kalıbına dönüştürmüş. Sonraki aşamada ise bu kalıba bire bir uyan bir perikardiyum (kalbi çevreleyen zar) üretilmiş ve elde edilen bu özel yapım zar kalbin üzerine takılarak mükemmel ritimle çalışması sağlanmış.

Kalbin hareketlerini sürekli izleyen ve düzenleyen bu zar, kalp durması veya kalp krizi gibi durumlarda müdahale ederek kalbin çalışmaya devam etmesini sağlıyor.

Kendini onarabilen yapay kas

Araştırmacıların açıklamasına göre, kaslar niş adı verilen noktalarda bulunan kök hücreler sayesinde kendini yeniliyor. Bu kök hücrelere “uydu hücre” adı veriliyor. Üstelik kasın kendini iyileştirici özelliği hem laboratuvarda hem de farelerde gözlenmiş.

Biyoyapay kalp

 

Louisville Üniversitesi‘ndeki araştırmacılar, organ bağışını ve bekleme listelerini tarihe karıştırmaya aday bir adım atarak 3D yazıcıyla yapay bir kalp üretmeye başladıklarını açıkladı.

 

Gözü epey yükseklerde olan bu projedeki esas hedef, kalp naklinde kullanılacak yeni kalbin hastanın kendi hücreleri kullanılarak üretilmesi. Teknolojinin tam olarak geliştirilip insanlarda kullanılacak hale gelmesi onlarca yıl sürecek gibi görünse de, farklı merkezlerdeki araştırmacılar bir süre önce 3D yazıcı yardımıyla atel, kalp kapağı ve insan kulağı gibi çeşitli organları üretmeyi başardı.

 

Louisville Üniversitesi’ndeki araştırmacılar şu ana kadar hücrelerden kalp kapağı ve damarlarını üretmeyi başarmış. Bu noktadan itibaren farklı yöntemlerle kalbin diğer bölümlerinin de üretilmesi amaçlanıyor. Tamamlanmış kalbe doğal ve yapayın bir karışımı olduğunu vurgulayan “bioficial” yani “biyoyapay” kalp adı verilecek.

 

Share.

Leave A Reply