Amoled ekran kullanan telefonların son zamanlarda başı dertten kurtulmuyor. Burn-in olarak adlandırılan problem basit tabirle; ekranda uzun süre açık kalan görselin izinin kalıcı hale gelmesi olarak anlatılabilir.
[learn_more caption=”Teknik anlatım ile Burn-in neden gerçekleşir?“]

AMOLED ekranlardaki ışık yayan pikseller (veya diyotlar), zaman içinde tutarlılıklarını kaybederler. Bu kısmen piksellerin aynı oranda zayıflamamasından kaynaklanmaktadır. Navigasyon ve durum simgeleri sürekli olarak ekranda gösterildiği için, öncelikle bu simgelerin bulunduğu alandaki pikseller eskir.

Kullanıcı arayüzündeki düğmelerin beyaz olması, bu duruma katkıda bulunur. Beyaz ışığı oluşturmak için birbirine yakın olan şu üç renk, aynı anda yakılır: Kırmızı, mavi ve yeşil. Kırmızı diyotlar en uzun ömre sahiptir, onu yeşil izler. En çabuk eskiyen diyotsa mavidir.

[/learn_more]

Güney Kore sitesi Cetizen, üç adet OLED donanımlı telefon – Samsung Galaxy S7 , Samsung Galaxy Note 8 ve iPhone X – ile bir test gerçekleştirdi. Testin amacı, yanma olayının, her cihazda aynı görüntüyle ekranı kapatmadan 500 saat açık kalması.

Sonuçlar ne oldu? Aynı görüntüyü üç telefonda da toplam 510 saat tuttuktan sonra, araştırmacı cihazlarda tamamen grileşmiş bir görüntü çekti ve hasarı inceledi. Fotoğrafta da görebileceğiniz gibi, her üç telefon da değişen derece yanma derecesi gösteriyor. Ancak yanma miktarı üç cihaz arasında değişir.

Not 8 en çok zarar görmüş gibi görünüyor – burn-in açıkça okunabilir ve gerçek bir resim olduğunu düşünüyorsunuz muhtemelen. Galaxy S7 2016 teknolojisi göz önüne alındığında şaşırtıcı derecede iyi performans gösterdi. Ayrıca, iPhone X’e baktığımızda en az yanık izi görüyoruz, ancak açıkçası orada hala var.

[box type=”info”]

Yalnız bu testlerin normal günlük kullanımın çok fazla üstünde olduğunu unutmamak gerek. Günde 10 saat kullanılsa bile sürekli aynı görüntü ekranda durmuyor.

[/box]

Ancak bu durumun uzun vadeli tehlikelerininde ne olduğunu aklınızda bulunması gerekir.

[dropshadowbox align=”none” effect=”lifted-both” width=”auto” height=”” background_color=”#ffffff” border_width=”1″ border_color=”#dddddd” ]

Önlemler

Duvar kağıdınızı her seferinde tekrar seçmek ya da resmi hareket ettiren dinamik bir duvar kağıdı kullanmak iyi bir fikirdir. Samsung cihazınız varsa, sanal gezinme çubuğunun kalıcı bir gölge bırakmadığından emin olmak için “gezinti düğmelerini gizle” özelliğini kullanın. Otomatik uyku süresini gereksiz yere uzun süre ayarlamayın ve telefonunuzu bitirdiğinizde elle bekleme moduna geçirin. Ayrıca, o parlaklığın uzun süre aralıklarla arttırılmasını önleyin.

[/dropshadowbox]

Share.

Leave A Reply