image_71

Belki bilgisayar mühendisliğine yeni başlayan bir öğrencisiniz, belki de yazılım dünyasının güzelliklerini fark edip yeni bir dil öğrenmek veya programlama trendine katılmak istiyorsunuz. Çoğunuzun aklında “acaba hangi dili öğrensem, hangisi en popüler “ tarzı sorular oluşabilir, tabi bu soruların tam bir cevabı yok, çünkü her dilin kendine göre artıları ve eksileri var, ama bazıları diğerlerine göre daha önde.

Mobil yazılım tasarlamak mı istiyorsunuz? Yoksa bir şirketin elektronik altyapısını oluşturmak mı? Biri için olmazsa olmaz olarak gözüken bir dil başkası için “ben diyorum İstanbul boğazı” tarzı sorunlar çıkarabilir. Ama yine de şu an kullanılan en popüler 10 yazılım dilini IEEE Spectrum’dan kaynak alarak sizler için derledim. Bu derlemenin sıralama sistemi 12 ölçü ve 10 data kaynağını birleştirerek 48 yazılım dilini kullanıldığı arayüze ve sıklığa göre sıralıyor. Data kaynağı olarak IEEE Xplore digital library, Github, CareerBuilder gibi popüler yazılım kaynakları kullanılmakta.

Aşağıdaki görsel IEEE Spectrum’a göre en çok kullanılan yazılım dillerini sıralamaktadır. Soldaki Ranking 2015’in, sağdaki ise 2014’ün. Types kategorisinde de dillerin hangi arayüzde kullanıldığını belirtiyor (Dünya gibi gözüken internet, telefon mobil, ekran gibi gözüken bilgisayar içi ve sonuncusu da donanım odaklı dil amaçlı demek).

En büyük 5’li  – Java, C, C++, Python, ve C# en üstteki sıralarını geçen seneye göre koruyorlar, yalnız C Java’nın yerini kapmaya çok yakın durumda. En büyük sıçramayı yapan ise istatistik hesaplama dili olan R. R, büyük veriyi (big data) analiz etmek ve görüntülemek için çok kullanışlı bir dil.

Bunun dışında listenin altlarında da birçok hareketlenme var: Go ve Perl gibi diller en popüler 10’a adlarını yazdırmaktan bir adım uzaktalar.

Başka bir sürpriz de sadece 15 ay önce kullanıcılara sunulan ve listeye bomba gibi bir giriş yapan Swift dili. Apple’a ait olan bu dil şimdiden birçok insan tarafından öğrenilmeye başlandı.  Swift’in Objective-C’ye kıyasla MacOS ve iOS platformlarında daha efektif ve uyumlu olmasından dolayı bu dil, gelecekte köşeyi dönmek isteyenlere olmazsa olmaz denilen bir dil olması muhtemel.

Bunların yanında Nvidia’nın Cuda dili gelecekte grafik programlama öğrenmek isteyenler için güzel bir seçenek, ama öncesinden en iyi 5’tekilerden en azından birini öğrenmeniz önerilir, sıfırdan başlayacaklar çok sorun çekebilir.

Özet geçmek gerekirse: kendinizin en çok ihtiyaç duyacağınız programı deneyimli insanlara danışarak öğrenin, uzmanlaşmak isterseniz konunuza daha odaklı dillere çalışın. Piyasa şu an ölü dilleri bilen, hayatının bir süresini çöpe atmış yazılımcı kaynıyor. Bana sorarsanız Python’dan başlayın, Headfirst kitap serisi dili gayet güzel anlatıyor (Headfirst Programming). Python’da ustalaştıktan sonra da Swift’e geçin. İsteğe bağlı olarak Java veya C++ öğrenebilirsiniz.

 

Share.

Leave A Reply