Günümüz teknolojilerinde önce rakamsal şifrelemeler, sonra rakam harf özel karakter kombinasyonları ile şifreleme metotları sonra yüz tanıma, desen çizmeden sonra parmak izi ile giriş yapma cep telefonlarına kadar geldi. Ancak bu kez diğerleri gibi parmak izi ne derece güvenli tartışması başladı.

Günümüzde elimizi neye atsak illaki izi kalıyor. En basitinden bir restoran da yemek eşliğinde  bir bardak su içip gitmekle arkamızda kendimiz için en önemli olan parmak izini bırakıp gitmiş oluyoruz.

 

Tabi  bu durum insanı paranoyaklığa kadar götürür. Bir bireyin bu durumları düşünmesi için kendi iş ve kişisel yaşamında  2. şahısların bu bilgilere ulaşması durumunda ne derece önem arz ettiği ile doğru orantılıdır.

 

İlk test iPhone 5S üzerinde denenip aynı sonuçları alındığı için direk en son denenmiş olan test cihazı olan Galaxy S5 ile devam edelim. Video da izleyebileceğiniz gibi Galaxy S5’in home düğmesi üzerindeki sensör, bir lastik kalıp yardımıyla yanıltılabiliyor. Ancak bu iş için elbette telefonun sahibinin parmak izini önceden bu lastik üzerine bastırmış olması gerekiyor.

 

Sensörün sunduğu güvenlik üst düzey olmasa da, herhangi birinin parmak izinizi kopyalamaya çalışacak kadar ileri gitmesi, daha endişe verici bir hareket olsa gerek. Bununla birlikte bir kere ele geçen parmak izini değiştirme imkanınızın olmaması (telefonunuzu farklı bir parmağınızla açmak dışında), bir dezavantaj.

 

Galaxy S5’teki parmak izi tarayıcısı, sadece telefonun kilidini açmada değil, PayPal‘dan alışveriş yapmakta da kullanılıyor. Ancak telefonunuzdaki e-posta hesaplarına ve SMS’lerinize erişebilen bir hırsız, zaten çoğu hesabınızı ele geçirebilir.

 

 

Share.

Leave A Reply