yemek sepeti

Türkiye bu haftaya, önemli bir haberle uyandı! İşte Türk internet tarihinin en büyük satın alması ve yemeksepeti.com un kuruluş hikayesi.

Yaklaşık 15 yıl önce kurulan ve bugün Türkiye’nin en büyük online yemek sipariş sitesi konumunda bulunan Yemeksepeti.com, Alman Delivery Hero tarafından, 589 milyon dolar karşılığında satın alındı. Bu satın alma, Türkiye internet tarihinde yaşanan en pahalı işlem olarak tarihe geçti.

1.5 milyar TL’nin biraz fazlasına tekabül eden satış sonrasında Delivery Hero, yemeksepeti.com’un tüm hisselerini ele geçirmiş oluyor. Delivery Hero, global pazarda en büyük online yemek sipariş portalı olarak biliniyor.

Dış basında da büyük yankı bulan bu satış, aynı zamanda dünya genelinde, online yemek siparişi alanında yapılmış en pahalı işlem olmasıyla da dikkat çekiyor.

Delivery Hero CEO’su Niklas Östberg‘in konu ile ilgili yaptığı açıklama şu şekilde: “Delivery Hero olarak bu sektördeki birçok şirketi derinlemesine analiz ediyoruz. Şimdiye kadar Yemeksepeti’nin gösterdiği performans kriterlerine yaklaşabilen bir örnekle daha karşılaşmadık. 15. yılında bile etkileyici büyüme oranlarını tutarlı bir şekilde gerçekleştirmesi, bize yaptığımız işte motivasyon ve ilham verdi. İnovatif iş anlayışı ve dinamizmi ile Yemeksepeti’nin performansı bundan sonra da, Delivery Hero’nun mevcut ve hedef pazarları için en iyi rol model olacak. Yemeksepeti gerçekten çok sıra dışı bir şirket ve Delivery Hero ailesine katıldıkları için büyük heyecan duyuyorum.

 

[box]

Yemek Sepeti’nin Kuruluş Hikayesi

Boğaziçi Üniversitesi””nden mezun olduktan sonra Amerika””da MBA okumaya giden Nevzat Aydın, burada aklına gelen bir iş fikrini uygulamak üzere eğitimi yarıda bırakarak Türkiye””ye dönmüş. Sonrası mı? 24 yaşında kendi işinin patronu olan Aydın ve iki ortağı, bugün 2004 yılında beş milyon dolar ciro yapan yemeksepeti.com””un sahibi. Üstelik her geçen gün, hedef büyütmeye devam ediyorlar… İnternet üzerinden yemek siparişi verilebilen site, İstanbul, Ankara ve İzmir””de faaliyet gösteriyor ve dört yılda 650 restoran, 70 bin üye kullanıcı, 5 milyon dolar ciro gibi rakamların kanıtladığı, şaşırtıcı bir başarı grafiği çiziyor. Şirketin genel müdür Nevzat Aydın ile şirketin kuruluşu, bu süreçteki endişelerini ve hedeflerini konuştuk…

* Yemeksepeti.com””u fikri nasıl çıktı?
1999””da Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümünden mezun oldum. Aynı yıl, ABD””de University of San Francisco””nun MBA bölümüne e-ticaret eğitimi için gittim. Orada eticaretin doğuşunu, başarıya ulaşan ve başarısız olan projeleri görme fırsatını yakaladım. Bu sırada Türkiye””de internet üzerinden yemek siparişi verilebilecek bir platform yaratma fikri doğdu. İnsanların tek bir noktadan şehirdeki tüm restoranları görebileceği bir sitenin çok faydalı olacağını düşündüm. Ayrıca buna telefonda sipariş verme zorluklarını da ekleyince proje iyice kafamda oturdu. 2000 yılında Türkiye””ye dönerek Boğaziçi Üniversitesi””nden arkadaşım olan Melih Ödemiş””e projeyi anlattım. Onun da kafasına yattı. Daha sonra üçüncü ortağımız Cem Nufisi dahil oldu ve 2001 yılının Ocak ayında online olarak site çalışmaya başladı.

* Peki ya kuruluş sermayesi? Bu sermayeyi nasıl temin ettiniz?
Kuruluş sermayesi yaklaşık 150 bin dolardı. Bu sermayeyi tamamen kendi birikimlerimizden oluşturduk. Ancak bizim eğitimimiz ve vizyonumuz söz konusu olduğunda en önemli sermaye kişinin kendisi oluyor. Yani yemeksepeti.com””u yapmayıp başka bir projenin içerisinde olsanız veya başka bir yerde çalışsanız, oralardan kazanacaklarınızı da hesaba katmanız lazım.

* Yemeksepeti.com’un dönüm noktaları nedir?
Teoride, projemiz ne kadar iyi olursa olsun pratikte kullanıcılar tarafından ne kadar tutulacağı tamamen belirsizdi. İnsanların bu projeyi sadece denemek için birkaç defa mı kullanacağı yoksa bunu hayatlarının bir parçası haline mi getireceği, ilerleyen safhalarda ortaya çıkacaktı. Bu süreç, tamamen lehimize gelişti ve kullanıcılar her geçen gün daha da artan şekilde siteyi kullanmaya başladı.

* Bu anlamda aldığınız en kritik karar neydi?
Ekibi doğru kurmak çok kritik bir noktaydı. Melih ve Cem””le -itiraf etmeliyim ki- aramızdaki uyumun bu kadar iyi olmasını hiçbirimiz beklemiyorduk. Başka önemli bir dönüm noktası ise projeyi ilk çıkış noktasında çok doğru konumlandırmamızdı. Yurtdışındaki modellerden sadece paket servis ve internet konseptlerini aldık. Geri kalan tüm detayları Türkiye””deki koşullara göre değiştirdik.

* 2004””ü 5 milyon dolarla geride bıraktınız? 2005 hedefiniz nedir?
2003 yılında 2.5 milyon dolar ciro yaptık. 2004””te bunu ikiye katladık ve yaklaşık 5 milyon dolar ciroya ulaştık. 2005 hedefimiz ise 8 – 8.5 milyon dolar civarında. Ciromuzla beraber, faaliyet gösterdiğimiz şehir sayısını da artırmak istiyoruz. Şu anda İstanbul, Ankara ve İzmir””de faaliyet gösteren şirketimiz yıl içinde Antalya ve Bursa””da da online olarak hizmet verecek.

* Yemeksepeti.com””u hayata geçirirken ne gibi zorluklarla karşılaştınız?
En önemli sorun, müşterilerin internet üzerinden verdikleri siparişlerin sorunsuz olarak ellerine ulaşacağına ikna edilmeleriydi. Bir de tabii ki insanların bilgisayardan sipariş vermeye alışmaları belirli bir süre aldı. Bunu zamanla aştık.

* Sizi en çok hangi il ve bölgeler tercih ediyor?
İstanbul Avrupa yakasında Mecidiyeköy- Maslak””ta hattı ve çevresi, Teşvikiye, Nişantaşı, Beşiktaş, Ulus, Akatlar, Etiler ve Anadolu yakasında ise Bağdat Caddesi ve çevresiyle Kadıköy semtleri. Ankara””da Çankaya, Kızılay, Bahçelievler, Gaziosmanpaşa. İzmir””de ise Bornova, Alsancak, Güzelyurt ve Göztepe…
Nevzat Aydın””dan kariyer önerileri

Kendi fikirlerinizi uygulamadan önce yurt dışındaki örnekleri inceleyin. Buradaki sistemi incelediğinizde aklınıza gelmeyen yeni fikirlere ulaşabilirsiniz.

Cesur olmanızı tavsiye ederim. Projeniz ne kadar farklı olursa olsun onu hayata geçirmede kararlı olmalısınız.

Başarılı bir modeli aynen tekrarlamayın. Kendi modelinizi yaratın, önünüzdekini geliştirerek yeni bir alanda projeye hayat verin.

[/box]

Share.

Leave A Reply