intro-1436171824

Tolga Genç ve Samet Zihir isimli vatandaşlarımızı 5G ve ötesindeki kablosuz iletişim teknolojileri alanında ulaşılabilecek en yüksek performansa sahip devreleri geliştirdiler! İşte detaylar

Ülkemizde henüz 4G için bile yeterli alt yapı yokken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 4G’yi atlayıp direk 5G’ye geçelim önerisiyle, 5G bir anda teknoloji gündeminin zirvedeki konularından biri haline gelmişti.

Ülkemizin 5G için yeterli kapasitede olup olmadığı, bu teknolojiyi yakın gelecekte kullanıp kullanamayacağı tartışılırken, Tolga Genç ve Samet Zihir isimli iki Türk vatandaşından 5G teknolojisinde çığır açacak bir çalışma geldi.

İmkansız Denileni Yaptı!

Şu anda Columbia University’de doktorasına devam eden Tolga Dinç ve University of California-San Diego’da doktorasına devam eden Samet Zihir, 5G teknolojisinde çığır atacak bir çalışmaya imza attılar.

Samet Zihir, 5G teknolojisi alanında ulaşılabilecek fonksiyonellikte ve yoğunlukta en yüksek güce sahip devreyi tasarladı. Bu çalışma sayesinde silikon teknolojisiyle tasarlanabilecek sistem büyüklüğü ve kompleksitesinin ulaşabileceği boyutlar  tüm dünyaya gösterilmiş oldu.

Tolga Dinç ise dünyanın aynı frekansta aynı anda veri alıp gönderebilen ilk çipini tasarladı. Şu anda kablosuz iletişim ile ilgili kitaplarda yer alan aynı anda aynı frekansta iki veri göndermenin imkansız olduğu tezi Dinç’in bu çalışmasıyla birlikte geçerliliğini yitirmiş oldu.

2020’de 5G İhtiyacı 1000 Katına Çıkacak!

Sabancı Üniversitesi Elektronik Mühendisliği Bölümü’nden mezun olan ikiliden Tolga Dinç, çalışmalarıyla ilgili olarak şu sözleri sarf etti;

“Son yıllardaki verilere göre özellikle multimedia uygumalarının akıllı telefonlarda ve tabletlerde yaygın kullanımı dolayısıyla kablosuz veri trafiği ve kapasiteye olan ihtiyaç her yıl 2 katına çıkmakta. Bu 2010 yılından 2020 yılına kadar, yani 4G teknolojisinden gelecek olan 5G teknolojisine kadar, kablosuz teknoloji kapasitesine olan ihtiyacın 1000 katına çıkması demek. Ayrıca daha hızlı erişime olan istek 2020’de de bitmeyecek ve her geçen yıl katlanarak devam edecek. Telekomünikasyon sektörü için bu çözülmesi gereken çok büyük bir sorun ki bunlar “grand challenge” ya da “1000 X challenge” diye isimlendiriliyor. Kapasiteyi arttırmak için hali hazırda kullanılan teknikler doygunluk noktasına ulaştığı için wireless iletişim sektöründe devrim olarak niteleyebileceğimiz yeni yöntemlerin geliştirilrmesi gerekiyor. Wireless iletişim sektöründeki bu büyük soruna çözüm olabilecek, alışılmışın dışında teknikler ve sistemler geliştirmek için çalışıyoruz.”

Savunma Sektörüne de Katkı Sağlayacak

Samet Zihir ise projelerinin geleceğini şu şekilde yorumladı;

İnsanoğlunun daha hızlı iletişime olan isteği hiç bitmiyor ve bitmeyecek. Projemizin asıl hedef bir sonraki jenerasyon cep telefonu ve baz istasyonları için kullanılması olacak. 3-4 yıl içerisinde projemizin milyonlarca insanın cebinde ve evinde kullanacağı teknolojiye bir katkısı olmasını bekliyoruz. Ayrıca devreleri tasarlarken geliştirdiğimiz tekniklerin otomotiv ve savunma sektörüne de katkısı olacağını söyleyebiliriz.

Ödüllerden sonra çok güzel geri dönüşler aldık. Bir çok mobil iletişim şirketi bizimle işbirliği fırsatları için iletişime geçti.”

Bakalım Tolga Dinç ve Samet Zihir’in çalışmaları ülkemizde nasıl yankı bulacak? Bekleyip göreceğiz.

Share.

Leave A Reply