Cihazlarımızı elden çıkaracağımız zaman fabrika ayarlarına döndürüp tüm bilgilerimizi siler, gerisini hiç düşünmeyiz. Ancak ikinci el Android cihazlardaki verilerin kurtarılabilirliğini test eden Avast, fabrika ayarlarına döndürme özelliğinin düşündüğümüz kadar güvenilir olmadığını öne sürüyor.
20 tane ikinci el Android telefon satın alan Avast ekibi, herkesin rahatça erişebileceği yazılımları kullanarak cihazlardaki verileri büyük ölçüde geri çağırmayı başarmış. Bu telefonlardan 40 bini aşkın fotoğrafı rahatça çıkarmayı başaran ekip, bu fotoğrafların pek çoğunun mahrem kabul edilebileceğini belirtiyor.
Fotoğrafların yanı sıra Google arama geçmişi, e-postalar ve SMS’ler de kurtarılmış. Üstelik ekip topladığı verileri kullanarak 4 telefonun asıl sahiplerini bulmayı başarmış. Şimdi bunları duyunca gönül rahatlığıyla akrabalarınıza verdiğiniz telefonlar ve içindeki saçma sapan fotoğraflar gelmedi mi aklınıza?
Peki telefonu fabrika ayarlarına döndürmek yetmiyorsa ne yapmak gerek? Avast’ın açıklamasına göre kullanıcıların eski verilerden gerçekten kurtulmak için bu verilerin üzerine yazma işlemi yapmaları gerekiyor.
Yine de Google’ın Android’e iOS’takine benzer bir veri şifreleme sistemi getirmesi iyi olabilirdi.
Apple’ın nispeten yeni cihazlarında, eski verileri kurtarmayı bir şekilde başarsanız dahi, cihaz verileri kullanılmaz hale getirdiği için kimsenin özel verilerini göremiyorsunuz. Eski modellerde ise kullanıcı verilerinin üzerine yazma işlemi yapılarak yine yetkisiz kullanımın önüne geçiliyor.