Harun ADAL | Blog
    Facebook Twitter Instagram
    Facebook Twitter Instagram Vimeo
    Harun ADAL | Blog
    Subscribe Login
    • Teknoloji
      • Mobile
      • Android
      • PC
      • Tasarım
      • Windows
      • Windows Phone
    • Fotoğraf
    • Güvenlik
    • İncelemeler
    • Nasıl Yapılır?
    • Sorunlar-Çözümler
    • iletişim
    Harun ADAL | Blog
    Home»Bilim»Evrenin küçük özeti: Bursa UluCami Minberi!
    Bilim

    Evrenin küçük özeti: Bursa UluCami Minberi!

    HarunBy HarunNisan 14, 2014Updated:Ağustos 6, 2015Yorum yapılmamış5 Mins Read
    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr WhatsApp VKontakte Email
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

     

    minber

    Türk alimler güneş sisteminin sırrı bundan tam 615 yıl önce çözdü. Güneş sisteminin birebir tasvir edildiği Bursa’daki tarihi Ulucami’nin minberi, Galileo’nin ‘Dünya dönüyor’ dediği için idama mahkum edilmesinden 230 yıl evvel yapıldı.

    Güneş ve gezegenlerin gerçek uzaklıklarına göre işlendiği tarihi minber, bugün dahi bilim dünyasının görevini çözemediği çift yıldızlar hakkında da ipuçları veriyor. Yüzlerce parça ahşabın çivi kullanılmadan bir araya getirilmesiyle oluşturulan minberdeki güneş sisteminin planının, İslam alimi Molla Fenari’nin tasvir edip ustaya verdiği tahmin ediliyor.

    Minber bütünüyle kainatı sembolize ediyor. Minberin giriş kapısının üzerindeki kitabede altın yaldızla Osmanlıca olarak, ‘Yıldırım Beyazıt Han tarafından hicri 804 (miladı 1402) yılında yaptırılmıştır’ ibaresi yer alıyor. Sarmaşık motifleriyle süslü olan tırabzanların sağ çıkış ikinci kolonu üzerinde süsleme motifine uygun sülüs tarzda yazılmış, Devaklı Abdülaziz oğlu Mehmet işi ibaresi dikkat çekiyor. Sanatkarın bu imzası son yıllarda fark edildi.

     

    ulucami

     

    Minberin doğu cephesinde, biri dar dikdörtgen, diğeri alanı daha geniş üçgen biçiminde, bir diğeri en altta şerit halinde uzanan taşıyıcı dolap serisi banko olmak üzere birbirine bitişik üç kompozisyon alanı bulunuyor. Üçgen ve dikdörtgen yüze ikisi birlikte Güneş Sistemi’nin kabartma formlarla işlendiği bir alan var. Gezegenlerin her biri yörünge hareketleriyle birlikte küresel kabartma motifler halinde Güneş’e olan uzaklık ve aralarındaki büyüklük karşılaştırmaları da verilerek olması gereken yerlerde.
    Gezegenler, Merkür, Venüs, Dünya, Mars, Jüpiter, Satürn, Uranüs, Neptün, Pluto şeklinde olan Güneş’e uzaklık sıralaması da doğru. Büyüklük mukayesesi de baz alındığında Dünya’dan elli bin defa daha büyük olan Güneş, büyük bir ustalıkla mükemmel şekilde işlenmiş durumda.
    Anlaşılacağı üzere dünyanın yuvarlak olup olmadığının bile tartışıldığı bir devirde bir ahşap işçisi bile o dönemde bilinen tüm gezegenleri rasgele bir yıldız olarak değil, güneş sistemimizdeki birer gezegen olarak işlemiş..

    51301285

     

    Peki o çağda bu bilginin sırrı nedir?

    Tarihi minber üzerinde güneş ve galaksi sistemleri var. Hem de gezegenlerin büyüklük oranları ve yörüngeleri gerçek oranlarla örtüşüyor…

    1402 tarihinde (Hicri 804) inşa edilen Bursa’nın tarihi sembollerinden Ulu Caminin minberinin Doğu yakasında (mihraba bakan yüz) Güneş sistemi, Batı yakasında ise Galaksi Sistemi yer alırken evrenin kül olarak tasvir edildiği ileri sürüldü. 602 yıllık tarihi minberdeki şekiller bu tespiti doğrular nitelikte. Hem de minberin her iki yüzünde şaşırtıcı şekilde evrenin haritalarının adeta bir krokisi var. Bu kadar büyük bir tesadüf olabilir mi, yoksa bu minberin banisi gerçekten bir astronomi hayranımıydı?

     

    minber gezegen

    İlginç şekillerin sırrını çözen kişi Araştırmacı Fevzi Ülgü Alsancak. 1980 yılından bu yana minber üzerinde yaptığı çalışmalarla tarihin derinliklerinde kalan gerçeklere ışık tuttuğunu söyleyen Alsancak, “Alan süsleme motiflerinde simetri yoksa mutlaka bir mesaj vardır” ilkesinden yola çıkarak, minberdeki şekiller üzerine yapılan yorumların tutarsız olduğunu söylüyor. Bilim teknoloji ve uzay bilimleri araştırma tekniklerine kafa yoran bir öğretmen olduğunu belirten Ülgü, motifleri dikkatlice incelediğinde minberin mihraba bakan yüzünde güneş sistemini keşfettiğini söylüyor.

    Bursa’da yayınlanmakta olan Apameia dergisinde yer alan bilgilere göre, minberin gizem ve sırlar içerdiğini iddia eden Ülgü, “minberin taşıdığı kıymet ve değerler, açısından şu noktalara dikkat etmek gerekir. Doğu yakası Güneş Sistemi, Batı yakası ise ise Galaksi sistemleri yerleştirilmek suretiyle bir kül halinde kainat sembolize edilmektedir” iddiasında.

     

    aw060683-02951217236

     

     

    Mihrapta yer alan Güneş Sisteminde 9 gezegen var. Bunun da ötesinde gezegenlerin güneşe göre konumlarının ve büyüklükleri gerçek ölçülerle örtüşür oranlarda. Güneş ve gezegenler arasındaki mesafe büyük olduğu için yıldız gezegenlerden farklı olarak 9 damlacıklı kurs olarak işaretlenmiş.

    Ülgü, yine Kündekari sanatının bir özelliği olan parçaların birleşmesiyle oluşan çukur kanal çizgilerinin de gezegenlerin yörüngesini temsil ettiğini söylüyor. Bu yüzeyde yer alan bir başka gizem ise serpiştirilmiş halde yıldız motifleri yer alması ve buların içinda kuyruklu yıldızların da bulunması. Ülgü’nün dikkat çektiği en önemli detaylardan bir de Plüton gezegenin tek başına ayrı bir platformda ve bir açı farkı ile gösterilmiş olması. Bilindiği üzre güneş siteminin aynı düzlem üzerinde olan ilk 8 gezegeninin aksine Plütao ayrı düzlemde dolanmaktadır.

     

    51301261

     

    Minberin Batı Cephesinde ise 7 adet Galaksi formatı tespit ettiğini söyleyen Ülgü, galaksi platformlarının 5 ayrı renkte sedef kakma ile gösterildiğini söylüyor. Ancak ne yazık ki bugün hatalı boyama teknikleri ile bu önemli detay büyük ölçüde yok edilmiş durumda. Ama kayıtlardan bunu doğrulamak mümkün…

    Ülgü’nin bir diğer iddiası ise minberin her iki yüzünde yer alan 3’lü ve 12’li dolap kapaklarının Türk boylarını temsil ettiği yönünde.

    Sırlarla dolu minberin giriş kapısı üzerinde Murat Han oğlu Yıldırım Beyazıt Hanın emriyle Hicri 804 yılında minberin yapıldığı bilgisi yer alıyor. Ülgü, kayıtlarda minberin ustası ile ilgili çelişkili bilgiler bulunduğuna dikkat çekiyor. Ülgü’ye göre minberi yapan kişi adını tırabzan süsleme motifine göre tırabzanın sağ ikinci sülüsle yazan Devaklı Abdülaziz oğlu Mehmet. Devak Tebriz yakınlarında bir Türk köyü. O tarihte Mülki amir olan Kadızade Rumi efendi, beceri ve bilgi alış verişi için 300 kadar sanat erbabını Tebriz’e göndermiş ve bir o kadar ustayı da oradan Bursa’ya getirmiştir. Oradan gelen Kündekari sanatçılarının başı Abdülaziz oğlu Mehmet’tir. Bu minber de onun ve ustalarının camiye bir hediyesidir.

    Kündekari sanat açısından eşsiz bir değere sahip olan minberin ilginç bir özelliği de 6666 adet abanoz ağacı parçasından vücuda gelmesi. Bu rakamda halk arasında yaygın inaçla Kuran’ı Kerimdeki ayet sayısına tekabül etmektedir….

    O dönemdeki İslam ve Türk alimlerinin matematik ve gök bilimlerine yönelik ilminin Batıya nazaran hayli ilerde olduğu da göz önüne alınırsa Ülgü’nün tezleri pek de tutarsız değil. Ne dersiniz bütün bu benzerlikler sadece bir tesadüf olabilir mi?

     

    Share on Facebook Share
    Share on TwitterTweet
    Share on Pinterest Share
    Share on LinkedIn Share
    Send email Mail
    Print Print
    alim bilim Evrenin küçük özeti: Bursa UluCami Minberi! Molla Fenari Osmanlı Türk Ulu Cami
    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr WhatsApp Email
    Previous ArticleSosyal Ağlarda yer bildirimi nasıl kapatılır?
    Next Article Efsane geri dönüyor : Age of Empires { video }
    Harun

    Related Posts

    Xiaomi’den robotik Köpek : CyberDog

    Ağustos 11, 2021

    Dünyanın ilk 7 nm işlemcisi: Kirin 980

    Eylül 8, 2018

    Güneş panellerinde yeni teknoloji!

    Haziran 20, 2017

    2 dakikada ameliyat yapan robot!

    Mayıs 8, 2017

    Leave A Reply Cancel Reply

    Son yazılar
    Güvenlik

    Amazon, yazılımcılarını ChatGPT konusunda uyardı

    By HarunOcak 27, 20230

    Dünyanın en büyük alışveriş platformu Amazon, ortaya çıktığı kadarıyla çalışanlarını ChatGPT konusunda uyardı. ChatGPT ses…

    Telefonlarda Lensli dönem geliyor; Xiaomi 12S Ultra Concept

    Kasım 3, 2022

    Fujifilm X ailesinin yeni üyesi : X-T5

    Kasım 2, 2022

    Sony Alpha 7R V : Yapay zekâ destekli, 61 Megapiksel, 8K video

    Ekim 29, 2022
    Popüler yazılar
    • Telefon/Tabletinizden çıktı alın! 51.9k views
    • Sosyal Ağlarda yer bildirimi nasıl kapatılır? 8.1k views
    • Samsung bataryasında gizli dinleme düzeneği var mı? 1.8k views
    • Evrenin küçük özeti: Bursa UluCami Minberi! 1.3k views
    • Tüm Cihazlardan Yazıcınıza Çıktı Gönderin 1.2k views
    • LG’nin yeni canavarı G3’ün içinde neler var... 1k views
    • WhatsApp “mavi tık” hilesi! 1k views
    • Akıllı telefonlar için : Harici flaş { video } 0.9k views
    • İngilizce-Türkçe çeviri motorlarının en başarılısı: LAN... 797 views
    • Windows 8 yükseltmesinden sonra Windows 10 ’u yeniden y... 782 views
    Anket

    Hani marka telefon kullanıyorsunuz?

    View Results

    Yükleniyor ... Yükleniyor ...
    • Polls Archive
    Giriş paneli
    Giriş
    Etiketler
    3D yazıcı 5G Android apple ASELSAN Canon Dell DJI drone facebook Google güvenlik hack hacker Harvard Üniversitesi huawei Indiegogo intel Lenovo LG lg g3 LG G4 messenger microsoft MWC 2015 nfc nvidia Qualcomm Raspberry Pi samsung security selfie Sharp Snapdragon 801 Snapdragon 810 sony tablet Teknoloji Turkcell WhatsApp Windows windows 10 Windows Phone Xiaomi yazıcı
    istatistik
    • 113
    • 379
    • 3.919
    • 1.821.671
    • 12.648
    • 450
    • 126
    © 2023 Tera Tasarım. Designed by Tera Tasarım.

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    Sign In or Register

    Welcome Back!

    Login to your account below.

    Lost password?